Șoferii care și-au schimbat numele sau domiciliul sunt obligați să își preschimbe certificatul de înmatriculare, altfel riscă să fie amendați de poliție.
Legea din România îi obligă pe cei care au o mașină în proprietate să anunțe la serviciul de înmatriculări orice modificare de nume sau domiciliu.
Noile informații trebuie trecute în certificatul de înmatriculare iar acesta va fi preschimbat. Termenul în care trebuie anunțate modificările este de cel mult o lună de la data la care au survenit acestea.
Șoferii sau proprietarii de mașini care nu respectă această prevedere legală, riscă o sancțiune considerabilă.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului”, conform Art. 101, pct. 4, din legea 195/2002.
Ceea ce înseamnă între 6 și 8 puncte de amendă, deci între 870 și 1.160 lei.
Nu doar amenda ar trebui să îi determine pe șoferi să-și actualizeze datele din certificatul de înmatriculare.
De exemplu, preschimbarea certificatului de înmatriculare la schimbarea domiciliului, e necesară în cazul comunicărilor venite de la autoritățile rutiere.
Fie că e vorba de o amendă rutieră sau pentru lipsa rovinietei, acestea vor fi transmise la adresa din talon.
Iar dacă domiciliul nu este actualizat, atunci proprietarul mașinii va afla de sancțiune abia când va trebui să plătească impozitul.
Astfel, nu va mai avea posibilitatea de a plăti amenda la jumătate. Pentru că legea stabilește că doar 15 zile are la dispoziție un contravenient să achite amenda, din momentul în care primește înștiințarea.
În cazul în care ați pierdut talonul mașinii, trebuie să solicitați eliberarea unui nou certificat de înmatriculare.
Actele de care aveți nevoie sunt: